Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń wieprzowa"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 274
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 274
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
czas ok. 110 min; porcja – 470 kcal, cena 2,30 zł
Schab oczyść starannie, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Wierzch mięsa ponacinaj tak, by powstała kratka. Do miseczki wlej olej, wsyp otarte igiełki rozmarynu, paprykę, cynamon, goździki i łyżkę soli, starannie wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj mięso.
Wieprzowinę odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Po tym czasie w brytfannie rozgrzej smalec. Wrzuć obrane i posiekane w pióra cebule. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, przesmaż na złoty kolor.
Marynowany schab włóż do brytfanny z cebulą i czosnkiem, podlej wywarem (może być bulion z kostki). Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz mięso ok. 70 minut.
Zwiększ temperaturę do 190 st., dopiekaj mięso jeszcze kilkanaście minut. Podczas pieczenia polewaj schab wywarem, a potem tworzącym się sosem. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami z wody.Źródło: Świat kobiety