Pieczeń w sosie musztardowym.

Pieczeń  w  sosie   musztardowym.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: magelo
Sos musztardowy świetnie sprawdził się w roli dodatku do pieczeni. Jeśli ktoś nie lubi musztardy zawsze może zjeść pieczeń bez sosu.

Składniki

  • mięso mielone z szynki ok.1 kg.
  • jajka 6szt.
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • musztarda ostra 4-5 łyżek
  • śmietana 18% 150 ml. + mąka 1 łyżka
  • sól, pieprz, majranek, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Mięso wkładam do miski, dodaję 2 jajka.Czosnek, cebulę, paprykę kroję i dodaję do mięsa. Przyprawiam , dodaję bułkę tartą , dobrze mieszam i odstawiam.

  2. Pozostałe jajka gotuję na twardo i obieram. Z mięsa formuję pieczeń , umieszczam w środku jajka i układam w naczyniu
    żaroodpornym. Piekę ok. 1 godz w tem.180 stopni.

  3. Do garnka wkładam musztardę i wlewam ok.150 ml. wody. Mieszam i
    i gotuję. Doprawiam. Śmietanę dokładnie mieszam z mąką i powoli dodaję do sosu ciągle mieszając. Gotuję ok. minuty i wyłanczam.

  4. Upieczoną pieczeń , wyjmuję , kroję na plastry i układam na sosie.

Składniki
  • mięso mielone z szynki ok.1 kg.
  • jajka 6szt.
  • bułka tarta 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • musztarda ostra 4-5 łyżek
  • śmietana 18% 150 ml. + mąka 1 łyżka
  • sól, pieprz, majranek, papryka ostra
Składniki