Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc

Przepis dnia 2021-03-29
Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z jajkiem, taka pieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka
  • 1 surowe jajko
  • do smaku dodałam: około 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę majeranku, pieprz i paprykę ostrą
  • do smażenia olej + masło
  • oraz 4 jajka ugotowane na twardo, do włożenia do środka pieczeni
  • użyłam foremkę o wymiarach długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia.
    Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.
    Natkę pietruszki drobno siekam.

    Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.

  2. Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam.

    Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam.
    Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.

  3. Pieczenie:
    Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.

    Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

    Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 24 marca
Nie ma to . jak taka domowa pieczeń.
Gratuluję :-)
Nevermore 24 marca
KLASYKA :) Pychotka od zawsze :)
KulinarnaChwila 25 marca
pyszotka:)
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka
  • 1 surowe jajko
  • do smaku dodałam: około 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczkę majeranku, pieprz i paprykę ostrą
  • do smażenia olej + masło
  • oraz 4 jajka ugotowane na twardo, do włożenia do środka pieczeni
  • użyłam foremkę o wymiarach długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm
Składniki