Pieczeń rzymska z farszem

Pieczeń rzymska z farszem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Anika1
Pieczeń rzymska w nieco innym wydaniu. Bez jajka, za to z pysznym farszem pieczarkowo-serowym.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 bułka
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 2 jajka
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso i 1 cebulę zmielić

    Bułkę namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć.

    Do zmielonego mięsa wbić dwa jajka, dodać odciśniętą bułkę, doprawić majerankiem,solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać

  2. Ser żółty zetrzeć.

    Drugą cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju. Jak się zeszkli dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Lekko posolić, smażyć razem aż do odparowania płynu.

    Pietruszkę drobno posiekać.

    Przestudzone pieczarki, ser żółty i posiekana pietruszkę wymieszać

  3. Foremkę ( 27x12 cm ) wyłożyć pergaminem do pieczenia i włożyć na dno nieco więcej niż połowę mięsa. Wyrównać, a następnie zrobić w nim rowek i wypełnić go farszem, robiąc "kopkę", a następnie przykryć pozostałym mięsem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut ( ustawienie góra - dół )

    Po tym czasie wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić, odlać płyn , jeśli zebrał się na dnie foremki.

    Podawać na ciepło z sosami, najlepiej chrzanowym lub pieczarkowym i ziemniakami, lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 05 grudnia 2019
Uwielbiam pieczenie, a takie z super farszem najbardziej. Pycha, mniam, mniam :)
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 20 dkg żółtego sera
  • 1 bułka
  • 40 dkg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • natka pietruszki (1 pęczek)
  • 2 jajka
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Składniki