Pieczen rzymska

Pieczen rzymska
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Ania704
Doskonale smakuje z ziemnikami i zielona salata;)

Składniki

  • dymka, pęczek
  • Mięso mielone wolowo- wieprzowe, 750g
  • papryka kolorowa, 3 sztuki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajka, 3
  • starty żółty ser, 1 łyżka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • olej, 2łyżki
  • zioła i przyprawy :rozmaryn , tymianek,gałka muszkatołowa sól, pieprz ,, 2łyżki
  • masło, 2łyżki

Przygotowanie

  1. Mięso mieloną włożyc do głębokiej miski .Dymkę zeszklić na łyżce masła .Cebulę dodac do mięsa.Wbić jajka .Wsypać 2- 3 łyżki bułki tartej i drobno starty ser . Przyprawić do smaku przciśnięty przez praske czosnek posiekanymi ziołami i mieszanką przypraw .Miąso dokładnie wymieszać.

  2. Zieloną , czerowoną i żółtą paprykę dokładnie umyc pod bieżącą wodą pokroić na połówki , oczyścić z gniazd nasiennych i poroic wzdłóż na paseczki o grubości ok.1 cm . przalać na sicie wrzątkiem , aby skąrka i miąż warzyw nieco zmiękły , a następnie zanurzyć chwile w zimną wode i starannie osączć

  3. Podłużną foremkę wysmarować olejem i posypać bułką tartą.Kilka łyżek masy miąsnej ułożyc na dnie naczynia , a nastąpnie układać wzdłóż paski papryki , delikatnie dociskając .Należy zwrócić uwagę na to , aby układac obok siebie różne rodzaje papryki , dziąki temu pieczen po przekrojeniu będzie kolorowa

  4. Paski papryki przykryc masą mięsną, nastąpnie układac kolejną warstwę warzyw i znowu przykryć je mięsem Wierzch wyrównac łyżkąi posmarować olejem .Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. i peic okolo 50minut

Komentarze do przepisu (2)

agulam22 23 lipca 2009
A także jest świetna na kanapki po wystygnięciu.Naprawdę smaczna.
mysz204 25 listopada 2009
poprosze o zdjecie;)
Składniki
  • dymka, pęczek
  • Mięso mielone wolowo- wieprzowe, 750g
  • papryka kolorowa, 3 sztuki
  • Bułka tarta, 3-4 łyżki
  • jajka, 3
  • starty żółty ser, 1 łyżka
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • olej, 2łyżki
  • zioła i przyprawy :rozmaryn , tymianek,gałka muszkatołowa sól, pieprz ,, 2łyżki
  • masło, 2łyżki
Składniki