Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Pyszne mięso z piekarnika :)

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • garść podprażonej cebuli lub 1 pokrojona w kostkę i podsmażona
  • bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, mielony kminek, sól, przyprawa do mięs
  • keczup do posmarowania

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem, jak zmięknie dobrze odciskamy. Dodajemy do mięsa razem z jajkami, cebulą i zmiażdżonym czosnkiem.
    Dodajemy przyprawy ja daję około 1,5 -2 łyżeczki soli, łyżeczkę pieprzu i przyprawy do mięs oraz 0,5 łyżeczki kminku. Ale ilość przypraw dopasowujemy pod swoje walory smakowe.
    Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, jeśli jest rzadka można dodać trochę bułki tartej.
    Masę dzielimy na pół, z każdej formujemy podłużny placek i smarujemy keczupem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 st. C ustawienie góra dół aż do zarumienienia.
    Kroimy na plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami. Na zimno świetnie smakuje na kanapce.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (8)

KORAL 02 lutego 2019
Uwielbiam taką pieczeń.... :)
Nevermore 03 lutego 2019
Super, bardzo lubię taką pieczeń :) Czasem nawet kawałek znika z talerza bez dodatków ;) Pycha :D
GREGORHSPEED 03 lutego 2019
Cudowna, idealna do kanapek <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • garść podprażonej cebuli lub 1 pokrojona w kostkę i podsmażona
  • bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, mielony kminek, sól, przyprawa do mięs
  • keczup do posmarowania
Składniki