Pieczeń cielęca w sosie cebulowym z warzywami

Pieczeń cielęca w sosie cebulowym z warzywami
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Dariusz-D
Stwierdziłem , że dam dzisiaj więcej warzyw , co pozwoli mi na naturalne zagęszczenie sosu.

Składniki

  • 70 dkg. karkówki cielęcej
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por )
  • 2 cebule
  • Łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pcjonalnie mała lampka wina białego

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i posypujemy solą i roztartym czosnkiem. Jeśli nam się nie spieszy , to zostawiamy na jakiś czas w chłodnym miejscu. Na rozgrzanym oleju obsmażąmy mięso ze wszystkich stron i na chwile wyjmujemy. Na tej samej patelni smazymy cebule i dorzycamy warzywa. Mięso układamy w garnku wraz z warzywami , podlewamy winem i za parę minut dolewamy zimnej wody (tak , żeby mieso było minimum do połowy przykryte) , liść i ziele, Ja dusiłem mięso 55 minut i było miękkie, ale wiadomo żę jak użyjecie Państwo większej porcji, to trzeba dusić znacznie dłużej.
    Mięso wyjmujemy , dodajemy musztardę i trochę papryki mielonej. Warzywa zagęściły sos. Mięso musi trochę poleżeć , żeby się dobrze kroiło. Dodatki dowolne , ja miałem buraczki i wyjąłem zamrożoną kapustę zasmażąną.

Komentarze do przepisu (16)

Smaczne, pięknie podane danie:)
ErJot 08 lutego
Pięknie podane i bardzo apetyczne danie:)
fafiatko 08 lutego
Pyszna, rozplywajaca sie w ustach cielecina!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 70 dkg. karkówki cielęcej
  • pęczek włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por )
  • 2 cebule
  • Łyżka musztardy
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pcjonalnie mała lampka wina białego
Składniki