Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń cielęca"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 58
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij z nich sok. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj zielony pieprz, cukier, rum, 5 łyżek soku z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy i gotuj przez około 10 minut.
Umytą łopatkę cielęcą posyp pieprzem, solą, majerankiem i posiekaną pietruszką. Obsmaż ze wszystkich stron w brytfannie na rozgrzanym oleju. Potem wstaw do piekarnika, dodaj pozostały sok z pomarańczy, przykryj i piecz około 50 minut w temperaturze 180° C. Podczas pieczenia podlewaj mięso wodą i polewaj sosem z pieczeni.
Pozostałe pomarańcze obierz i pokrój w kostkę, usuwając błonki. Winogrona przekrój na pół. Mięso wyjmij z brytfanki. Do sosu, który pozostał z pieczeni wlej przygotowany wcześniej sos pomarańczowy. Dodaj cząstki z pomarańczy oraz winogrona i przez chwilę podgotuj.
Mięso pokrój w plastry i polej sosem z owocami. Podawaj z ryżem albo ziemniakami.
(bez czasu pieczenia): ok. 35 minut; Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie