Pieczarki w sosie curry z makaronem

Pieczarki w sosie curry z makaronem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pomysł na szybki jarski obiad: pieczarki w sosie śmietanowym o smaku curry podane na makaronie. Pyszny pomysł na obiad lub kolację na ciepło:)

Składniki

  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • curry ok. 1 łyżka płaska
  • śmietana 18% 300 ml
  • makaron kokardki 25 dag
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku a następnie odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w małą kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzane masło, lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy na średnim ogniu aż woda, którą "puszczą" odparuje a grzyby będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy mieszając.
    Na talerzu układamy porcje makaronu, polewamy przygotowanym sosem z pieczarkami i posypujemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na gorąco.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 10 czerwca 2020
Coś dla mnie:)
ErJot 10 czerwca 2020
Dziękuję:)
fafiatko 11 czerwca 2020
Swietny pomysl na pieczarki, od razu robi sie bogaty sos.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • curry ok. 1 łyżka płaska
  • śmietana 18% 300 ml
  • makaron kokardki 25 dag
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki