Pieczarki Portobello nadziewane szpinakiem

Pieczarki Portobello nadziewane szpinakiem
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pieczarki portobello nadziewane szpinakiem i aromatyczną mieszanką trzech serów to przepyszny pomysł na łatwy do przygotowania i wegetariański obiad.

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello
  • ok. 250 gram mrożonego szpinaku
  • ok. 60 gram sera feta
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki twarożku
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo pękniętego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do ok. 200 stopni Celsjusza.
    Szpinak rozmrozić i odcisnąć z niego jak najwięcej wody.
    Wyciśnięty przełożyć do miski i dodać 1/2 szklanki twarożku, 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli, ok. 60 gram sera feta, 1 duże jajko, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/8 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki.
    Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki farszu dobrze się połączyły.

  2. Pieczarki Portobello dokładnie oczyścić i usunąć nóżki.
    Kapelusze grzybów posmarować odrobiną oliwy z oliwek i doprawić solą do smaku.
    Tak przygotowane ułożyć na blasze do pieczenia, blaszkami do góry.

  3. Każdy kapelusz pieczarki nadziać uprzednio przygotowanym farszem szpinakowo - serowym.
    Piec nafaszerowane pieczarki przez ok. 25 minut lub do momentu, aż mieszanka szpinaku i sera osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia.
    (grzyby zawierają dużo wody, więc nie należy przejmować się widząc wyciekający płyn)

  4. Kiedy pieczarki będą już gotowe a farsz pięknie zarumieniony wyjąć je z piekarnika i podawać na ciepło wraz ze swoimi ulubionymi dodatkami, jak np. świeże pieczywo, wszelkiego rodzaju sałatki.
    Dodatkowo, każdą pieczarkę można także polać odrobiną sosu pomidorowego.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • 4 duże pieczarki portobello
  • ok. 250 gram mrożonego szpinaku
  • ok. 60 gram sera feta
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki twarożku
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki świeżo pękniętego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (opcjonalnie)
Składniki