Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczarki nadziane rukolą i wędliną"
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1049
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 21
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1049
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 718
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 141
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 211
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 312
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Pieczarki przecieramy papierowym ręcznikiem i wycinamy lub wykręcamy u podstawy korzonki, które siekamy. Kapelusze lekko ścinamy, żeby się nie przewracały postawione na talerzu. Cebule i szynkę kroimy w kostkę. Pietruszkę i rukolę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy kapelusze pieczarek z obu stron. Kiedy się podrumienią, przekładamy na papierowy ręcznik i osączamy z nadmiaru tłuszczu.
Na oliwie, na której podrumienialiśmy pieczarki, podsmażamy cebulę, posiekane korzonki pieczarek oraz pokrojoną szynkę, doprawiamy pieprzem, solą i octem, mieszamy. Po 4–5 minutach, kiedy odparuje nadmiar płynu, dodajemy natkę pietruszki i rukolę. Smażymy przez chwilę i zestawiamy z ognia.
Odwrócone kapelusze pieczarek układamy na dużym talerzu lub półmisku. Napełniamy je farszem. Przystawkę podajemy z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji 160 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 3 g.Źródło: Rewia