Pide, turecka pizza.

Pide, turecka pizza.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejny weekend mój mąż wziął się za "garki"i o to co powstało,jak na mężczyznę stwierdzam dał radę;-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży suszonych 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa jagnięcego-u nas było wołowe (ewentualnie wieprzowego)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 2 papryki słodkie - czerwona i zielona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), mielona kolendra, pieprz cayenne do smaku

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypać mąkę z solą, zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut, a następnie wlewać po trochu do zagłębienia w mące. Widelcem okrężnymi ruchami stopniowo zagarniać mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszać z drożdżami. Kiedy składniki się połączą, dodać 2 łyżki oliwy, jajko i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste.
    Wyrobione ciasto oprószyć maka, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Dodać paprykę pokrojoną kostkę i smażyć razem, aż papryka nieco zmięknie. Na końcu dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Gotować razem jeszcze przez chwilę.
    Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, tworząc podłużne placki. Na środek nałożyć farsz. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak aby nasze pide przypominało łódkę.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 240 st. C przez 8-9 minut, aż ciasto się zarumieni.
    Smaczne i syte danie.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 08 lipca 2018
swietny przepis! bardzo mi sie podoba
SlodkoSlodka83 08 lipca 2018
Czasem ten mój mąż zrobi coś fajnego do jedzenia,ale tak ogólnie raczej stroni od kuchni.
Składniki
  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 saszetka drożdży suszonych 7 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 300 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa jagnięcego-u nas było wołowe (ewentualnie wieprzowego)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 2 papryki słodkie - czerwona i zielona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, kumin (kmin rzymski), mielona kolendra, pieprz cayenne do smaku
Składniki