Piątkowy obiad

Piątkowy obiad
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Wartościowe odżywczo i smaczne danie.

Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelles
  • 1 szk. suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku + 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć na noc, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Wodę odlać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Czosnek, cebulę i chili drobno pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dolać szklankę wody. Dorzucić umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić wszystko pod przykryciem. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i ciecierzycę. Dusić jeszcze do znacznego zredukowania zawartości płynu w garnku. Nabrać chochelką nieco wywaru. Rozprowadzić w nim mąkę i wlać do garnka. Chwilę jeszcze gotować.
    Podawać oczywiście z ugotowanym makaronem.

Komentarze do przepisu (9)

Dolcevita-in-my-kitchen 02 sierpnia 2019
Idealny obiadek, super. Dla mnie 10 punktow!
fafiatko 03 sierpnia 2019
Ale pyszne smaki! Chetnie bym zjadla!
bryssska 06 sierpnia 2019
Pycha ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g makaronu tagliatelles
  • 1 szk. suchej ciecierzycy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku + 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Składniki