Piątkowa kolacja

Piątkowa kolacja
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
drogie
Dzisiejszy przepis powstał z tzw. potrzeby życiowej, a mianowicie z potrzeby okazji. Postanowiłam Mojemu Towarzyszowi zrobić niespodziankę i przygotować piątkową kolację przy świecach... ciąg dalszy przeczytacie na moim blogu Kulinarny Rollercoaster

Składniki

  • 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego (ok 250g)
  • 1 opakowanie, czyli 225g krewetek mrożonych (najlepiej gotowych)
  • 0,5 paczki, czyli ok 370g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł i kalafior)
  • 1 łyżka oleju z kokosowego
  • 6 łyżek białego wina najlepiej wytrawnego
  • 8 łyżek sosu chili tajskiego z czosnkiem
  • pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Warzywa rozmroź w mikrofali bądź w wodzie, koniecznie do postaci al dente. W garnku ugotuj makaron wg przepisu, także na al dente.

  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć na niego przygotowane wcześniej wg przepisu na opakowaniu krewetki. Są różne gatunki i rożne sposoby rozmrażania, więc warto trzymać się tego, co proponuje producent.

  3. Do krewetek po ok 4 min dodaj białe wino i sos tajski z czosnkiem. Jeżeli sos masz bez czosnku, to koniecznie po roztopieniu oleju wrzuć ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku.

  4. Po ok 2 min, jak odparuje alkohol do krewetek w sosie wrzuć makaron i warzywa.
    Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj na patelni.
    Przed podaniem możesz całość posypać świeżymi ziołami, np. pietruszką.

Komentarze do przepisu (2)

zvvzd 29 kwietnia 2018
Dlaczego to wyskakuje jako wegetariańskie danie? Krewetki nie są wegetariańskie, bo to też mięso ;)
Edukujmy... Czytaj całość »
Dlaczego to wyskakuje jako wegetariańskie danie? Krewetki nie są wegetariańskie, bo to też mięso ;)
Edukujmy się nawzajem :D
KulinarnyRollercoaster 29 kwietnia 2018
Dziękuję za komentarz. Oczywiście, że wegetarianie nie jedzą mięsa. Błąd przy dodaniu przepisu, który już... Czytaj całość »
Dziękuję za komentarz. Oczywiście, że wegetarianie nie jedzą mięsa. Błąd przy dodaniu przepisu, który już poprawiono.
Składniki
  • 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego (ok 250g)
  • 1 opakowanie, czyli 225g krewetek mrożonych (najlepiej gotowych)
  • 0,5 paczki, czyli ok 370g mrożonych warzyw (marchewka, brokuł i kalafior)
  • 1 łyżka oleju z kokosowego
  • 6 łyżek białego wina najlepiej wytrawnego
  • 8 łyżek sosu chili tajskiego z czosnkiem
  • pieprz
  • Sól
Składniki