Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo można przygotować na obiad. Pesto sprawdza się również do nacierania ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste.

Składniki

  • Natka pietruszki duża wiązka (małe ze sklepu 2 - 3 szt.)
  • Czosnek 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 - 4 łyżki
  • Sok z limonki 1 łyżka
  • Pistacje 15 - 20 sztuk
  • Pieprz i sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • Parmezan lub inny twardy ser długodojrzewający 50 - 100 g

Przygotowanie

  1. Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek i sok z limonki.
    Rozdrabniać nożykami blendera, aż łodygi pietruszki i czosnek będą drobno posiekane, pod koniec dodać wyłuskane i lekko pokrojone pistacje.

  2. Gdy wszystkie składniki będą rozdrobnione, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji, osobiście podczas jedzenia wolę wyczuwać drobne kawałeczki pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane.

  3. Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto.
    Po wyłożeniu na talerze posypać dodatkowo odrobiną sera.

Składniki
  • Natka pietruszki duża wiązka (małe ze sklepu 2 - 3 szt.)
  • Czosnek 3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 - 4 łyżki
  • Sok z limonki 1 łyżka
  • Pistacje 15 - 20 sztuk
  • Pieprz i sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • Parmezan lub inny twardy ser długodojrzewający 50 - 100 g
Składniki