Pesto z pieczonych papryk i pomidorów

Pesto z pieczonych papryk i pomidorów
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na przepyszne pesto z pieczonych papryk i pomidorów, które nie wymaga absolutnie żadnych przypraw, zero soli czy pieprzu, nic, tylko kwintesencja smaku uzyskana z pieczonych warzyw. Serdecznie polecam. Podaję proporcje dla trzech osób.

Składniki

  • 250 g makaronu (np. świderki)
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka łyżek oliwy
  • tarty ser grana padano
  • listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i skórką do góry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie robimy z papryczką chilli. Umyte i suche pomidory też przekrawamy na pół i skórkami do góry układamy na blasze. Dodajemy czosnek w łupinach. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na środkowy poziomy i pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem + funkcja grilla. Skórki powinny być lekko czarne. Wyciągamy blachę i jeszcze gorące warzywa owijamy szczelnie folią na 10 minut - to ułatwi ściąganie skórek. Następnie ściągamy skórki z papryk, z pomidorów, z pomidorów też usuwamy szypułki. A czosnek po prostu wyciskamy. Papryki pozbawione skórek kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dolewamy trochę oliwy. Następnie sos przelewamy do rondelka i mieszamy go wraz ze zmielonymi migdałami. Następnie sos ostrożnie podgrzewamy. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany makaron nie przelewamy zimną wodą. Gorący łyżką cedzakową przekładamy do miski, wlewamy sos i wszystko mieszamy. Podajemy posypane tartym serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Jest to przepyszne, bardzo aromatyczne danie i bardzo zdrowe. Serdecznie polecam :-)

Komentarze do przepisu (4)

basiliana 16 lipca 2018
Takie pesto musi mieć niesamowity aromat:)
Kawa-z-mlekiem 16 lipca 2018
Pachnie nieziemsko i jeszcze lepiej smakuje :-)
BEATA1978 16 lipca 2018
Pyszne danie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu (np. świderki)
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 50 g mielonych migdałów
  • kilka łyżek oliwy
  • tarty ser grana padano
  • listki bazylii do dekoracji
Składniki