Pesto alla Genovese w wersji fit!

Pesto alla Genovese w wersji fit!
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Uwielbiam pesto, więc musiałam wykombinować jakąś jego lżejszą wersję:) Nie pozbyłam się z niego tłuszczu całkowicie, jego obecność ograniczyłam jednak do bezwzględnego minimum. Ku mojemu zdziwieniu w smaku pesto nie różniło się prawie w ogóle od tego tradycyjnego, jedyna różnica tkwiła w konsystencji- tradycyjne pesto zawierające sporą dawkę oliwy jest bardziej kleiste i tłuste. Mnie ta różnica jednak kompletnie nie przeszkadza:) Ja osobiście się w nim zakochałam na nowo, tradycyjne pesto może już dla mnie nie istnieć:)

Składniki

  • cały pęczek bazylii
  • ok. 20 g orzechów nerkowca
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka zagęszczonego 4%
  • 1 trójkąt serka topionego light (śmietankowy)
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • porcja makaronu spaghetti
  • 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera Ceko Piórko 3%

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam al dente w lekko osolonej wodzie.

  2. Orzechy wraz z drobno pokrojonym czosnkiem zblendowałam w mikserze. Dodałam pozostałe składniki, doprawiłam szczyptą soli i ponownie wszystko razem zblendowałam na prawie gładką masę.

  3. Pesto wymieszałam z makaronem na patelni teflonowej postawionej na małym ogniu. Wyłożony na talerz makaron obficie oprószyłam startym serem piórko, podałam ze świeżym pomidorem.

    Smacznego bazyliowego:)

Komentarze do przepisu (2)

taura 19 sierpnia 2013
super żarełko, kochana! :)
Konto usunięte 20 sierpnia 2013
No to mnie skusiłaś na to pesto, apetyczne i nie za tłuste, pozdrawiam :))
Składniki
  • cały pęczek bazylii
  • ok. 20 g orzechów nerkowca
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka zagęszczonego 4%
  • 1 trójkąt serka topionego light (śmietankowy)
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • porcja makaronu spaghetti
  • 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera Ceko Piórko 3%
Składniki