Pesto Afrodisiaco

Pesto Afrodisiaco
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Kocham pesto i to w każdej możliwej kombinacji. Dzisiejsza propozycja to połączenie mocy naturalnych afrodyzjaków - rukoli, lubczyku, bazylii, orzeszków piniowych i czosnku...Ten ostatni, choć swoim zapachem nie zachęca do miłości, to jednak składniki w nim zawarte świetnie stymulują libido i dostarczają dużej dawki serdeczniej mocy. Zapraszam na bardzo aromatyczne i wyraziste połączenie ziół, pinioli, czosnku i sera Cheddar. Danie jest zdrowe, pożywne oraz bezglutenowe, bo podane z kukurydzianym penne. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia i poczuć wspaniałą energię Pesto Afrodisiaco :D

Składniki

  • 1 drzewko bazylii
  • garść świeżej rukoli
  • mały pęczek lubczyku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g długodojrzewającego sera Cheddar
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel syropu z agawy
  • sól do smaku
  • + makaron penne

Przygotowanie

  1. Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż zaczną uwalniać swój piękny aromat, a następnie studzimy. Cheddar (najlepiej twardszy, dłużej dojrzewający) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Do rozdrabniacza dodajemy czosnek*, umyte i osuszone zioła, część oliwy z oliwek i miksujemy przez chwilę dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy starty Cheddar, uprażone piniole, kilka kropel syropu z agawy, szczyptę chili oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia składników i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem**.

    Makaron penne gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z pesto i gotowe!

    * Pamiętajmy, aby wybierać polski czosnek. Ten chiński popsuje nam smak całego pesto.

    ** Nie żałujmy pieprzu. Sypnijmy go od serca ;) Pieprz świetnie podkreśli smak całości.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (18)

GREGORHSPEED 25 października 2016
Kasiu, właśnie kilka chwil temu czytałem przepis <3 Cudny, przesmaczny. Wszystkiego dobrego w dniu... Czytaj całość »
Kasiu, właśnie kilka chwil temu czytałem przepis <3 Cudny, przesmaczny. Wszystkiego dobrego w dniu "MAKARONÓW" <3
bellamozzarella 25 października 2016
Makaronowe love ;-) jej wysokość pasta ;-) ja też świętuje cały dzień ;-)
izek 25 października 2016
Szukałam przepisu na jutrzejszy obiad i właśnie znalazłam przepis idealny! Twoje pesto jutro zagości na moim... Czytaj całość »
Szukałam przepisu na jutrzejszy obiad i właśnie znalazłam przepis idealny! Twoje pesto jutro zagości na moim stole :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 drzewko bazylii
  • garść świeżej rukoli
  • mały pęczek lubczyku
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g długodojrzewającego sera Cheddar
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel syropu z agawy
  • sól do smaku
  • + makaron penne
Składniki