Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perliczka jest bardzo specyficzna – ma jasne mięso na piersiach i ciemne na nogach. Nogi mają delikatny posmak dziczyzny. Piersi są bardziej suche niż nogi, a w okolicach kupra ma żółtawy tłuszcz, który wytapia się w trakcie pieczenia. Do pieczenia nie używam więc tłuszczu a jedynie wody. Podczas gdy ją piekę (w brytfannie), w celu uzyskania sosu podlewam sokiem z aronii. Podaje ją z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), polanymi sosem aroniowo-pieczeniowym i surówką z buraków z chrzanem i kurkami w sosie śmietanowym.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 103
Składniki
1. Perliczkę nakłuwam stemplem do mięsa (lub widelcem) w tych miejscach gdzie ma tłuszcz (kuper). 2. Perliczkę płuczę zimną wodą, osuszam. Do wewnątrz wsypuje sól i majeranek. 3. Od zewnątrz perliczkę nacieram solą i pieprzem oraz majerankiem (dużo majeranku!). 4. Wkładam do brytfanny i wlewam wodę (w trakcie pieczenia wytopi się tłuszcz).
5. Dodaję do niej cebule w kostkę. Piekę ją ok. 1,5 h – co ok. 20 min podlewam sokiem z aronii. Doprawiam sos na końcu pieczenia, gdyż od soku zrobi się kwaśno-słodki. Można zaciągnąć mąką lub fixem, ale jeśli będziecie długo dusić na małym ogniu sos powinien się sam zagęścić. 6. Przed podaniem podpiekam w piekarniku ok. 10 min.