Perliczka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej

Perliczka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Wyborne, delikatne i rozpływające się w ustach mięso:) Podane z puree ziemniaczanym i młodą kapustką z cebulką i koperkiem, smakuje idealnie:)

Składniki

  • 1 perliczka (moja o wadze 1,1 kg)
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Przygotowanie

  1. Perliczkę moczymy przez około 2 godziny w zimnej wodzie. Przyprawy mieszamy. Następnie mięso osuszamy, nacieramy stopionym masłem i 1/2 przypraw nacieramy środek perliczki, a resztą jej wierzch.

  2. Perliczkę obkładamy szynką i przewiązujemy nicią, aby szynka nie odpadła podczas pieczenia i przewracania mięsa. Po pewnym czasie, kiedy szynka się spiecze i tak nam nieco poodpada, ale aromat wędzonki pozostanie już w mięsie.

  3. Tak przygotowaną perliczkę wkładamy w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg). Pieczemy około 55 minut, co jakiś czas przewracając i polewając powstałym sosem. Na ostatnie 15 minut obracamy perliczkę piersiami do góry. Upieczoną perlicę wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na około 10-15 minut by odpoczęła.
    Odwijamy nitkę uwalniając spieczoną szyneczkę. Przekładamy na talerz, obkładamy spieczoną szynką i podajemy.

    W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i soczyste. Nie użyłam tutaj wielu przypraw, aby ich nadmiarem nie zabić smaku tego delikatnego mięsa.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 04 maja 2014
Królewski posiłek :)
marysia11082 04 maja 2014
Wspaniała,zdjęcia super.
Konto usunięte 04 maja 2014
pyszności...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 perliczka (moja o wadze 1,1 kg)
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
Składniki