Perliczka galantyna

Perliczka galantyna
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: fafiatko
Luzowana i faszerowana perliczka, następnie pieczona i podawana w galarecie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Luzuję perliczke z kości tak aby nie rozciąć skóry, pozostawiam tylko kości w pałkach i końcówkach skrzydeł, lotki odcinam. Mięso nacieram solą i pieprzem

  2. Perlice faszeruje nadzieniem: posiekaną wątróbka i serduszkami, doprawionymi pieprzem i solą oraz nacią pietruszki. Otwory zaszywam.

  3. Perlice piekę w w rękawie ułozoną na pomarańczach, koło 1,5 godziny w 170 stopniach, oczywiście w zależności od wielkości.

  4. Upieczoną perlicę wkładam do półmiska w którym będzie zalana galaretą, Dla dekoracji dodaję pokrojoną ugotowana marchewkę i groszek i kawałki pieczonej pomarańczy.
    Gotuję wywar na galaretę z luzowanych kości i nadmiaru skóry i warzyw bulionowych z przyprawami. Najlepiej uważać na marchewkę, połowa lub jedna mała wystarczy, bulion robi się słodkawo mulisty. Po godzinie bulion odcedzam. Do potrzebnej ilości gorącego wywaru dodaje odpowiednią ilość żelatyny (2-3 łyżeczki na pół litra wywaru) i zalewam perlice.

  5. Następnego dnia można zjadać ze smakiem.

Komentarze do przepisu (2)

bozka44 14 stycznia 2018
No, napracowalas sie niemalo :-) Pycha, moj tata robil podobnie kuraka, takze z nozek wyjmowal kosci. ja pokusilam... Czytaj całość »
No, napracowalas sie niemalo :-) Pycha, moj tata robil podobnie kuraka, takze z nozek wyjmowal kosci. ja pokusilam sie tylko o same udka faszerowane i tak bylo z tym roboty co niemiara, ale pyszne za to. super!!
fafiatko 14 stycznia 2018
wlaczam sobie seriale w czasie gotowania, dzieki pozdrawiam
Składniki
Składniki