Perlica pieczona w gorczycy

Perlica pieczona w gorczycy
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Wyśmienite danie kuchni włoskiej, można użyć kurczaka ale wybrałam perlicę bo jest mniejsza i według mnie smaczniejsza.

Składniki

  • perlica/ kurczak 1 tuszka
  • Masło 3 łyżki
  • gorczyca 4 łyżki
  • Cytryna sok- 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • papryka w proszku 1 łyżka
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Tuszkę natarłam sola i pieprzem, można ją na chwile zostawić w lodówce.

  2. W moździerzu roztarłam nasiona gorczycy- nie musi być drobno. Gorczycę dodałam do masła, jeszcze papryka słodka, cukier i sok z cytryny.
    Masłem natarłam tuszkę.

  3. Przy okazji upiekłam warzywa, do rękawa dałam pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię i pomidory i cebulę, całość lekko posoliłam i skropiłam olejem i wymieszałam. Perlicę dałam na warzywa i piekłam 1,5 h w 180 C. Pod koniec można rozciąć rękaw aby perlica się przypiekła.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (20)

KORAL 30 lipca
Super.
kuchmariola63 30 lipca
Pycha.
Jeszcze o takim przepisie nie słyszałam. Muszę koniecznie wypróbować.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • perlica/ kurczak 1 tuszka
  • Masło 3 łyżki
  • gorczyca 4 łyżki
  • Cytryna sok- 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • papryka w proszku 1 łyżka
  • sól i pieprz
Składniki