Peperonata

Peperonata
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Sezon paprykowy w pełni. Jak nie macie innego pomysłu na nią ( nadziewana, w gulaszu itp. ), to fajna alternatywa na nią.

Składniki

  • 400 g żółtej papryki
  • 400 g czerwonej papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 suszone marynowane w oleju pomidory
  • 500 g podłużnych pomidorów
  • 500 g małych okrągłych cebulek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru z oliwek ( ze słoika )
  • pokruszony owczy ser

Przygotowanie

  1. Paprykę i bakłażan umyłem, osuszyłem. Strąki papryki przepołowiłem, oczyściłem z nasion, pokroiłem w paski.
    Bakłażan pokroiłem w kostkę wielkości 1 cm, suszone pomidory drobno posiekałem.
    Świeże pomidory umyłem, oczyściłem z trzpieni , zmiksowałem. Cebulki wrzuciłem do dużej ilości wody, gotowałem 5 minut na średnim ogniu, osączyłem na sicie.

    Na patelni rozgrzałem oliwę, na słabym ogniu lekko udusiłem paprykę z bakłażanem i suszonymi pomidorami, następie gotowałem to wszystko 15 minut pod przykryciem. Dodałem rozgnieciony ząbek czosnku, zmiksowane pomidory i obgotowane cebulki. Posoliłem, popieprzyłem , gotowałem 15 minut w odkrytej patelni na średnim ogniu. Przyprawiłem octem i sosem sojowym. Gotową peperonatę ugarnirowałem przecierem z oliwek i pokruszonym owczym serem.
    Podałem z ryżem.

Komentarze do przepisu (4)

konhambos 08 września
Bardzo smaczne danie
KulinarnaChwila 09 września
Super;)
Obserwator 11 września
Dzięki. Też tak uważam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g żółtej papryki
  • 400 g czerwonej papryki
  • 1 bakłażan
  • 2 suszone marynowane w oleju pomidory
  • 500 g podłużnych pomidorów
  • 500 g małych okrągłych cebulek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 łyżka aceto balsamico
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka przecieru z oliwek ( ze słoika )
  • pokruszony owczy ser
Składniki