Penne ze szpinakiem i kurczakiem

Penne ze szpinakiem i kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Szybko się robi i wspaniale smakuje :)

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 deko świeżego szpinaku
  • opakowanie makaronu penne
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • duży kubek śmietany 12%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • parmezan do posypania gotowego dania

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, zasypujemy pieprzem, solą i przyprawą do kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godzinki. Szpinak obieramy z ogonków, myjemy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy krótko czosnek, dodajemy szpinak i smażymy do chwili, aż straci swoją objętość. Doprawiamy pieprzem i solą.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, dodajemy szpinak i mieszamy. Stopniowo dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy. Ugotowany w międzyczasie makaron odcedzamy i wrzucamy do gotowego sosu. Mieszamy i wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem.

Komentarze do przepisu (1)

Zazula1 22 czerwca 2013
Mam bardzo podobny przepis na takie danie ale każda zmiana mile widziana,muszę wypróbować Twój sposób na to... Czytaj całość »
Mam bardzo podobny przepis na takie danie ale każda zmiana mile widziana,muszę wypróbować Twój sposób na to pyszne jedzonko:)
Składniki
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 deko świeżego szpinaku
  • opakowanie makaronu penne
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • duży kubek śmietany 12%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • parmezan do posypania gotowego dania
Składniki