Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Penne ze szpinakiem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10887
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10887
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Składniki
Makaron penne wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półtwardo (10-12 minut). Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia.
Cebulę oraz czosnek obierz, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa, krótko przesmaż. Dodaj umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podlej całość odrobiną wody i duś 5 minut.
Liście szpinaku przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, pozbaw ogonków i pozostaw na sicie do osączenia. Następnie wrzuć szpinak na patelnię z podduszonymi warzywami. Dodaj odcedzony makaron. Posyp całość otartym tymiankiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj.
Zawartość patelni rozłóż do czterech żaroodpornych miseczek. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Posyp przygotowany makaron z warzywami. Zapiekaj w temp. 180 st., dopóki ser się nie rozpuści.
Czas ok. 60 min; porcja – 500 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety