Penne z wędzonym łososiem i brokułami

Penne z wędzonym łososiem i brokułami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Makaron penne z wędzonym łososiem to danie często podawane w różnego rodzaju restauracjach. Jest łagodny w smaku, a więc dobry zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Sos jest zrobiony na bazie słodkiej śmietanki. Ja do mojego makaronu dodałam dodatkowo koperek i brokuły.

Składniki

  • ok. 200g makaronu penne
  • 100g wędzonego łososia w plastrach lub ścinkach
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 125ml śmietanki 30%
  • natka koperku
  • ok. 250g brokuła
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • ok. 50g sera żółtego np. gouda

Przygotowanie

  1. Brokuła ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości. Odcedziłam go z wody, wystudziłam i podzieliłam na różyczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i wrzuciłam cebulę. Chwilę ją przesmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyłam jeszcze kilka minut po czym wlałam na patelnię śmietankę. Doprowadziłam ją do wrzenia i wsypałam połowę posiekanego koperku i brokuły podzielone na małe różyczki. Patelnię przykryłam, zmniejszyłam ogień i dusiłam kilkanaście minut aż sos trochę zgęstniał. W tym samym czasie wstawiłam wodę na makaron i gdy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam suchy makaron. Gotowałam go według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedziłam. Łososia pokroiłam w kostkę i dodałam do sosu. Sos doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dokładnie wszystko wymieszałam. Dusiłam jeszcze 2-3 minuty aż łosoś się ściął. Gotowy sos wlałam do garnka z makaronem, posypałam wszystko startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem, resztą koperku i wymieszałam. Makaron z sosem nałożyłam na talerze i gotowe.

Składniki
  • ok. 200g makaronu penne
  • 100g wędzonego łososia w plastrach lub ścinkach
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 125ml śmietanki 30%
  • natka koperku
  • ok. 250g brokuła
  • sól, pieprz czarny mielony
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia
  • ok. 50g sera żółtego np. gouda
Składniki