Penne z sosem szpinakowym i kurczakiem

Penne z sosem szpinakowym i kurczakiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Makaron penne

Przygotowanie

  1. Z połowy kostki warzywnej i odrobiny oliwy sporządzić marynatę ,natrzeć nią filety z kurczaka ,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować sos i makaron.

    Szpinak opłukać ,osączyć ,drobno pokroić. Smażyć na maśle czosnkowym 5 min. Dolać szklankę wody ,doprawić odrobiną soli ,pieprzu i cukru. Gotować 15 min. Dodać śmietanę ,oraz starty ser. Zagotować.

    Penne ugotować w dużej ilości osolonej wody ,osączyć.

    Filety z kurczaka wyjąć z lodówki i usmażyć na suchej patelni do grillowania.

Komentarze do przepisu (4)

kwiatka82 29 października 2013
czy jest coś czym można zaastąpić tą kostkę bulionowo warzywną?
GREGORHSPEED 29 października 2013
Pewnie ,że można...to był mój eksperyment...zachęcam do użycia soli ,pieprzu białego ,łyżeczki słodkiej... Czytaj całość »
Pewnie ,że można...to był mój eksperyment...zachęcam do użycia soli ,pieprzu białego ,łyżeczki słodkiej papryki ,tymianku i estragonu
rosynka 18 marca 2017
Pychota, ale bez kostki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • Sól i pieprz
  • Cukier
  • Makaron penne
Składniki