Penne z pieczarkami, porem i mozarellą

Penne z pieczarkami, porem i mozarellą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Polecam dziś przepis na na prosty i szybki obiad w pół godziny. Użyłam do niego mozarelli, ale bardziej nadawałby się ser pleśniowy, także jeśli ktoś lubi, to bardziej polecam.

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 kulka mozarelli (lub 100 g sera pleśniowego)
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.

    Pora kroimy w drobne ćwierć-plasterki.

    Mozarellę kroimy w kosteczkę.

    Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, które solimy i smażymy. Następnie sypiemy bardzo dużo tymianku i trochę pieprzu.

    Nastawiamy wodę na makaron.

    Do pieczarek dodajemy pokrojonego pora i znów chwilę smażymy.

    Wrzątek na makaron solimy 3 łyżeczki soli i makaron gotujemy al dente. Nie odcedzamy go, nie przelewamy zimną wodą.

    Do smażących się pieczarek z porem wlewamy szklankę bulionu i czekamy, aż to się ładnie zagotuje.

    Gdy się już zagotuje, dodajemy pokrojoną mozarellę, mieszamy. W tym momencie makaron powinien być już gotowy.

    Ugotowany, gorący makaron przekładamy bezpośrednio do gara z sosem, mieszamy i gotowe.

    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 26 lipca 2019
Pyszny obiadek :)
Kawa-z-mlekiem 26 lipca 2019
Dziękuję, pyszny i szybki, dla zabieganych, pozdrawiam serdecznie :-)
Maudie 26 lipca 2019
Dokładnie tak :) Pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu penne
  • 500 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 kulka mozarelli (lub 100 g sera pleśniowego)
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa
Składniki