Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kaloryczne ;) Dodatek szpinaku i pełnoziarnistego makaronu sprawia, że danie dostarcza ważnych składników odżywczych. Zamiast śmietany można użyć trochę pełnotłustego mleka lub troszkę wody.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2619
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 308
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 178
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3116
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2619
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 308
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 178
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3116
Składniki
Nastawiam osoloną wodę na makaron.
Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.
Wrzucam makaron do wody.
Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.
Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!