Penne z pesto z rukwi wodnej

Przepis dnia 2019-08-24
Penne z pesto z rukwi wodnej
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Rukiew wodna jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie oraz zielony eliksir młodości, który opóźnia procesy starzenia się skóry. W swoim składzie niesie mnóstwo wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Jej listki są lekko pieprzowe w smaku z wyczuwalną nutką słodyczy oraz posiadają orzeźwiający, ale pikantny aromat. Pokochałam jej smak, dlatego coraz częściej wykorzystuję ją w mojej kuchni. Tym razem zapraszam na makaron penne z pesto z rukwi wodnej oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie jest szybkie, proste w przygotowaniu, ale jakie pyszne! :D

Składniki

  • 2 drzewka rukwi wodnej
  • 40 g startego parmezanu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • makaron penne
  • pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone listki rukwi wodnej wkładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem, startym parmezanem i orzechami włoskimi (można je wcześniej delikatnie uprażyć). Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia oraz połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

  3. Pesto z rukwi wodnej jest także świetnym dodatkiem do ryb, kanapek oraz pieczonych warzyw.

  4. Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce do 7 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (22)

Docherro 01 sierpnia
Musi wyśmienicie smakować:)
GREGORHSPEED 01 sierpnia
Kasiu, jak zwykle wspaniale <3 U nas brukiew teraz niedostępna, nasz warzywniak ma urlop :P Z chęcią... Czytaj całość »
Kasiu, jak zwykle wspaniale <3 U nas brukiew teraz niedostępna, nasz warzywniak ma urlop :P Z chęcią skorzystamy :* Pozdrówka dla Pawła ;) Może na Kolendrowej znowu się spotkamy ;)Magda G. nam zrobi tatara ;)
SlodkoSlodka83 01 sierpnia
Wygląda bardzo apetycznie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 drzewka rukwi wodnej
  • 40 g startego parmezanu
  • 40 g orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • makaron penne
  • pomidorki koktajlowe
Składniki