Penne z kaniami w sosie śmietanowym

Penne z kaniami w sosie śmietanowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 2 duże kanie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 300-350 ml wrzącej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).
    Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 02 września 2017
Ja też kocham! Przede wszystkim kurki <3 Pysznie!
Facet_w_kuchni 02 września 2017
Tak. To wyśmienite połączenie <3
konhambos 02 września 2017
pysznosci
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g makaronu penne
  • 2 duże kanie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 300-350 ml wrzącej wody
  • sól, pieprz
Składniki