Penne z kalafiorem

Penne z kalafiorem
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: protegemoi
Pyszne, szybkie danie, na podstawie oryginalnego włoskiego przepisu.

Składniki

  • Makaron penne z pszenicy durum, 75 g
  • Kalafior, wg uznania
  • koncentrat pomidorowy, 200 g
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa
  • Pieprz, bazylia, czosnek granulowany, wg uznania
  • por (biała część), wg uznania

Przygotowanie

  1. Różyczki kalafiora gotujemy al dente.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojonego pora.

  3. Łyżką cedzakową wyciągamy kalafior z wody i wrzucamy go na patelnię.

  4. W wodzie, która została nam po kalafiorze gotujemy makaron.

  5. Na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusimy.

  6. Ugotowany makaron również dodajemy na patelnię wraz z odrobiną wody, mieszamy wszystkie składniki razem i gotujemy jeszcze chwilę pod przykryciem, czekając aż sos zgęstnieje.

Komentarze do przepisu (5)

margo21 28 maja 2011
do ulubionych!
jagienkaaa 05 czerwca 2011
dziwne...
agulenka34 23 marca 2012
co otwieram wiadomości to na twój przepis. ty masz chyba dziecko za dużo czasu .... ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Makaron penne z pszenicy durum, 75 g
  • Kalafior, wg uznania
  • koncentrat pomidorowy, 200 g
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa
  • Pieprz, bazylia, czosnek granulowany, wg uznania
  • por (biała część), wg uznania
Składniki