Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: MP3-ka
Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!

Składniki

  • 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
  • sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy odrobiną mleka i odstawiamy.

    Makaron wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy al dente.

    Pierś z kaczki myjemy, odcinamy skórę, i kroimy w średniej wielkości kawałki.
    Doprawiamy solą i pieprzem,
    smażymy z dwóch stron na odrobinie oliwy.

    Czosnek i cebulę drobno siekamy.

    Gdy kaczka jest gotowa, dodajemy cebulę, czosnek i grzyby,
    dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy.

    Następnie dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.
    Dusimy aż sos się zredukuje.

    Odcedzony makaron nakładamy na talerz, i polewamy sosem.

Komentarze do przepisu (2)

Zazula1 07 września 2013
Pycha,dla mnie wystarczą same prawdziwki :)
taura 08 września 2013
wspaniałe danie
Składniki
  • 400g piersi z kaczki, 200g prawdziwków,
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200ml śmietany 30%,
  • sól, pieprz, szafran, 160g makaronu penne, dodatkowo: mleko
Składniki