Penne z cytrynowym kurczakiem

Przepis dnia 2008-06-06
Penne z cytrynowym kurczakiem
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Poziomka
Sycące.

Składniki

  • Makaron penne, 2 szklanki
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ocet winny cytrynowy, łyżka
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • śmietana 18 %, 200 g
  • kapary, 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
  • zioła np. posiekana mięta (opcjonalnie), łyżka
  • oliwa, pół szklanki

Przygotowanie

  1. Umytą, osuszaną pierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki lub w paski, przekładamy do miski. W kubku przygotowujemy marynatę: wlewamy ocet, sok z cytryny; dodajemy połówę skórki otartej z cytryny, sól i pieprz oraz zioła, po czym wlewamy oliwę - wszysttko dokładnie mieszamy i zalewamy marynatą kawałki kurczaka. Odstawiamy na min. 20 minut do lodówki. Gotujemy makaron, odcedzamy dokładnie. Kurczaka smażymy na patelni (razem z marynatą), dodajemy śmietanę, skórkę i kapary, doprawiamy pieprzem, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie wymieszany z resztą składników wykładamy na talerze, Dekorujemy parmezanem i listkami świeżej mięty.

Komentarze do przepisu (3)

krysia42 06 września 2009
smakowicie wygląda
krysia42 06 września 2009
smakowicie wygląda
sycio111 06 września 2009
Choć makaron nie należy do moich ulubionych potraw, to jednak skusze się i wypróbuje ten przepis !!! Pozdrawiam !!!!
Składniki
  • Makaron penne, 2 szklanki
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ocet winny cytrynowy, łyżka
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • śmietana 18 %, 200 g
  • kapary, 1-2 łyżki
  • sól, pieprz
  • zioła np. posiekana mięta (opcjonalnie), łyżka
  • oliwa, pół szklanki
Składniki