Penne z cukinią i kurczakiem

Penne z cukinią i kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosto i smacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille.

Składniki

  • 4 małe cukinie
  • 4 małe pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • podwójny filet z kurczaka
  • 300 g makaronu penne
  • 3 łyżki cebulki marynowanej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 27 października 2014
Wygląda nieziemsko smacznie - przepyszne i aromatyczne połączenie :)
luna76 27 października 2014
jak zwykle-rewelacja!!!
Obserwator 27 października 2014
Pyszne było :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 małe cukinie
  • 4 małe pomidory
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • podwójny filet z kurczaka
  • 300 g makaronu penne
  • 3 łyżki cebulki marynowanej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • natka pietruszki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • sól ,pieprz
Składniki