Penne z cukinią

Przepis dnia 2008-11-07
Penne z cukinią
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: buongustai
Jest to ulubiony makaron naszej mamy - Tereni. Na pewno i Wam również zasmakuje!

Składniki

  • Makaron penne, 200 g
  • cukinie (najlepiej jak najmniejsze), ok. 0,5kg
  • Tłusta śmietana do gotowania, 200ml
  • natka z pietruszki
  • oliwa, ok. 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • starty parmezan, ok. 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Umyte i nieobrane cukinie pokroić w talarki, a jeśli są większe to każdy talarek podzielić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu usmażyć na niej cukinie, aż zmiękną i się zrumienią. Pod koniec wsypać do nich poszatkowaną natkę z pietruszki i posolić do smaku. Ugotowany makaron wsypać na patelnię z cukiniami, wlać śmietanę, dodać parmezan oraz popieprzyć. Całość podgrzać, mieszając przez cały czas. Tak przygotowane penne doskonale smakują przy akompaniamencie białego, wytrawnego wina... mniam...mniam...

Składniki
  • Makaron penne, 200 g
  • cukinie (najlepiej jak najmniejsze), ok. 0,5kg
  • Tłusta śmietana do gotowania, 200ml
  • natka z pietruszki
  • oliwa, ok. 4 łyżki
  • sól, pieprz
  • starty parmezan, ok. 4 łyżki
Składniki