Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to danie kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszam na makaron penne otulony kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, podawany z greckim serem feta oraz czarnymi oliwkami. Danie przeplata w sobie różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich produktów, dzięki czemu możemy przenieść się do kuchni tamtego regionu. Całość jest pożywna i niezwykle aromatyczna :D
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 294
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 330
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13144
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 69
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 127
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 294
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 330
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13144
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 69
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy.
Cebulkę i czosnek zalewamy gęstym przecierem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, szczyptę ostrej papryki oraz sól (nie za dużo, ponieważ danie będziemy podawali z kawałkami słonej fety) i dusimy całość około 2 minut.
Następnie do sosu dodajemy garść pokrojonych oliwek oraz posiekane listki bazylii i rozmarynu. Wszystko dusimy przez około 2 - 3 minuty i doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.
Zawartość pateli miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i kremową masę, a następnie ponownie zagotowujemy.
Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Makaron wykładamy na talerze, dodajemy do niego czarne oliwki, pokrojony w kostkę ser feta oraz świeżą bazylię. Życzę smacznego! :)