Penne w sosie pieczarkowym

Penne w sosie pieczarkowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
tanie
Makaron penne w aksamitnym sosie, przygotowanym z pieczarek, żółtek i sera ementaler.

Składniki

  • Makaron penne 400 g
  • Pieczarki 1/2 kg
  • Żółtko jaja kurzego 4-5 szt.
  • Ser ementaler około 200 g
  • Ziele angielskie 2 szt.
  • Sól
  • Mąka pszenna 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Obrane, umyte i pokrojone na kawałki pieczarki gotować w około 1/2 litra wody z dodatkiem soli i ziela angielskiego przez około 15 minut. Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać z około pół szklanki zimnej wody i wlać do gotującego się sosu, ciągle mieszając.

  2. Sos zdjąć z płyty grzewczej i odstawić na czas gotowania makaronu, który należy przygotować al dente.

  3. Żółtka oddzielić od białek. Ementaler można zetrzeć na tarce lub użyć sera w plastrach.

  4. Do gorącego jeszcze sosu dodać żółtka i dokładnie je roztrzepać. Następnie dodać ementaler i mieszać do rozpuszczenia się sera. Do gotowego sosu dodać makaron, dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut. Podawać ciepłe, opcjonalnie można użyć posiekanej natki do posypania dania tuż przed podaniem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 22 listopada 2019
Pyszności :)
ekspresjawkuchni 22 listopada 2019
Dziękuję, szczerze polecam :)
Składniki
  • Makaron penne 400 g
  • Pieczarki 1/2 kg
  • Żółtko jaja kurzego 4-5 szt.
  • Ser ementaler około 200 g
  • Ziele angielskie 2 szt.
  • Sól
  • Mąka pszenna 2 łyżki
Składniki