Penne w sosie grzybowym z kurczakiem

Penne w sosie grzybowym z kurczakiem
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Pomysł na łatwe i smaczne danie z nutką leśnych grzybów.

Składniki

  • Makaron penne pełnoziarnisty
  • Pierś z kurczaka
  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • Duży jogurt naturalny
  • Cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę, którą oprószamy solą i pieprzem.

    Pierś podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, a następnie przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko podlewamy sosem jogurtowo - grzybowym* i chwilę dusimy.

    * Sos przygotowujemy z ugotowanych w bulionie (wcześniej namoczonych grzybów leśnych), jogurtu naturalnego, kilku łyżeczek sosu sojowego i przypraw: soli, pieprzu i tymianku (opcjonalnie) Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę i zagotowujemy.

  2. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron penne pełnoziarnisty, mieszamy i podajemy.

    Danie posypujemy natką pietruszki lub ulubioną zieleniną.

    Życzę smacznego!

Składniki
  • Makaron penne pełnoziarnisty
  • Pierś z kurczaka
  • Garść suszonych grzybów leśnych
  • Duży jogurt naturalny
  • Cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
Składniki