Penne primavera

Penne primavera
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aga_1008
Wyśmienite wegetariańskie danie. Na pewno każdy smakosz makaronów ma swoja wersję pasta primavera.

Składniki

  • Makaron penne, 500g
  • Papryka czerwona, 1
  • cukinia, 1 mała
  • marchewka, 1
  • bakłażan, 1
  • przecier pomidorowy, 1 puszka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sół, pieprz
  • białe wino, 1 szklanka
  • oregano
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy marchewkę, smazymy ok 3 minut. Następnie dodajemy paprykę i cukinię, zalewamy białym winem i dusimy. Kiedy warzywa będą juz prawie miękkie dodajemy bakłażany i przyprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze ok 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany mieszamy z sosem i podajemy posypany parmezanem albo natką pietruszki.

Składniki
  • Makaron penne, 500g
  • Papryka czerwona, 1
  • cukinia, 1 mała
  • marchewka, 1
  • bakłażan, 1
  • przecier pomidorowy, 1 puszka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sół, pieprz
  • białe wino, 1 szklanka
  • oregano
  • majeranek
Składniki