Penne okraszone kapustą

Penne okraszone kapustą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 200-300 g białej kapusty
  • 125-200 ml wrzątku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • koperek
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
    Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
    Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze do przepisu (2)

Bellapi 12 października 2017
i takie połączenia są najlepsze :)
Docherro 14 października 2017
Prosto i pysznie:)
Składniki
  • 500 g makaronu penne
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 200-300 g białej kapusty
  • 125-200 ml wrzątku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • koperek
  • kminek mielony
  • sól, pieprz
Składniki