Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną

Pełnoziarniste pierogi z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Zdrowa, lekkostrawna alternatywa dla znanych nam ruskich pierogów.

Składniki

  • NA CIASTO PIEROGOWE
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • NA FARSZ
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g białego twarogu (chudego)
  • 1 duża smażona cebula
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    Do miski wsypujemy trzy szklanki mąki i zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, tak aby mąka się zaparzyła - ciasto będzie wtedy gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło. Dodajemy pół łyżeczki soli i ugniatamy.

  2. PRZYGOTOWANIE FARSZU:

    Na początku należy ugotować szklankę kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody z odrobiną soli i łyżeczką masła.

  3. Następnie do ugotowanej kaszy dodajemy ser biały, usmażoną cebulkę, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
    *Dla lepszego połączenia można je też lekko zblendować.

  4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, napełniamy farszem i zaklejamy.

    Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut od momentu wypłynięcia. Mi wyszło około 60 pierożków.

    Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub według własnego uznania np. z tradycyjną polską okrasą ;)

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Ewaaa 04 lutego 2014
pycha !!!
GREGORHSPEED 04 lutego 2014
Apetyczne!
BEATA1978 05 lutego 2014
Smacznie wyglądają.
Składniki
  • NA CIASTO PIEROGOWE
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • pół łyżeczki soli
  • NA FARSZ
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g białego twarogu (chudego)
  • 1 duża smażona cebula
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Składniki