Pecze-Kanie

Pecze-Kanie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: biurwa
Kanie w słodko-kwaśnej zalewie idealne na obiad i zagrychę ;)

Składniki

Przygotowanie

  1. Główki z kani kroimy na 4 trójkąty (chyba, że są małe, ale takich nie zbieramy, bo to mogą nie być kanie, więc zbieramy tylko te duże). Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem i obtaczamy kanie jak kotlet, najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej i smażymy.

  2. Do garnka wsypujemy cukier karmelizujemy go na brązowy kolor, następnie wlewamy wodę, trzeba uważać, by się nie poparzyć, bo może to strzelać, po wlaniu wody z cukru zrobi się skorupa, dodajemy liście laurowe, ziela angielski oraz sól, doprowadzamy znów do wrzenia, by cukier całkiem się rozpuścił, gdy zacznie wrzeć dodajemy wiórki cebuli i ocet, zdejmujemy z ognia i wpuszczamy usmażone kanie, pozostawiamy do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Kanie najlepiej smakują na 3-4 dzień, ale u mnie nigdy nie dotrwają.

  3. Można je również zaprawić na zimę, gdy są gorące wystarczy włożyć do słoja zakręcić i zagotować 5 minut.

Komentarze do przepisu (2)

aba 14 października 2014
Bardzo ciekawy pomysł na kanie..., muszę wypróbować
Konto usunięte 14 października 2014
Kobieto,jadałem róznie przyrządzone kanie,ale tak nigdy!
Zabieram przepis,superrrr..tylko tyle... Czytaj całość »
Kobieto,jadałem róznie przyrządzone kanie,ale tak nigdy!
Zabieram przepis,superrrr..tylko tyle powiem:)
pozdrawiam:)
Składniki
Składniki