Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pęczak z grochem w sosie"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4971
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4971
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1384
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 145
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 53
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4824
Składniki
Groch opłucz, zalej letnią wodą i mocz przynajmniej 5 godzin. Odcedź, przepłucz i ugotuj w osolonym wrzątku. Ostudź, zmiel w maszynce do mięsa.
Pęczak zalej 3 szklankami wrzącej wody. Gdy wchłonie cały płyn, wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, żeby się lekko zaparzyła. Następnie przypraw ją solą, pieprzem, cząbrem i okraś pokrojoną, stopioną wcześniej słoniną.
Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na rozgrzanym smalcu. Oprósz ją mąką pszenną, podsmaż, lekko rumieniąc.
Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź szklanką bulionu wołowego. Zagotuj, po czym przypraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj 5 minut na małym ogniu. Podawaj jako dodatek do kaszy.Źródło: Kurier TV