Pasztet z kapusty

Pasztet z kapusty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne danie nie tylko da wegetarian. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Edwarda, tutaj znanego jako Christopher. Warto wspominać bliskich sercu.

Składniki

  • 1,5 kg kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyszczamy, zewnętrzne (4-5 liści) sparzamy w osolonym wrzątku. Wykładamy foremkę (keksówkę, większą).

    Resztę kapusty kroimy (wraz z głąbem), przekładamy do garnka, dodajemy miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wlewamy śmietanę i mleko. Dusimy do miękkości kapusty, płyn odparowujemy. Studzimy i mielimy na ulubioną strukturę. Dodajemy jaja, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Farsz wykładamy do formy, uprzednio wyłożonej liśćmi. Zapiekamy w kąpieli wodnej, 45-50 min w 150°C.

Komentarze do przepisu (10)

danielek 20 września 2018
Ciekawie to wygląda.Nigdy nie próbowałem.
bryssska 20 września 2018
Jakże orginalne i pomysłowe danie ;-D
kuchmariola63 20 września 2018
Ciekawy przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg kapusty włoskiej
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
Składniki