Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
przepyszny, znika w mgnieniu oka

Składniki

  • 1 kilogram cukinii
  • 220 gram bułki tartej
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 cebule
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Posypać solą, przemieszać i odstawić, żeby puściła soki.
    Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Gdy cukinia puści soki, dobrze ją odcisnąć i przełożyć do miski.
    Dodać cebulę, bułkę tartą, żółtka jajek, olej oraz starty na dużych oczkach ser.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie razem wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Dodać do masy i delikatnie razem połączyć.
    Formę keksową o wymiarach 30 cm / 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
    Do formy przełożyć ciasto z cukinii.
    Przykryć wierzch.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 - 200 st C.
    Po tym czasie pasztet odkryć i piec jeszcze 20 minut w takiej samej temperaturze.
    Odstawić do ostygnięcia, chociaż na ciepło pasztet jest równie smaczny.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 09 czerwca 2018
Wyglada pieknie i jest na pewno smaczny. Musze spróbowac...
Składniki
  • 1 kilogram cukinii
  • 220 gram bułki tartej
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 cebule
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki