Pasztet z białej fasoli i buraków-wegański

Pasztet z białej fasoli i buraków-wegański
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Połączenie warzyw i odpowiednie ich doprawienie to nie tylko strzał w dziesiątkę. To też danie popisowe na przyjęcie w gronie znajomych. Charakteryzuje się łatwością przygotowania.

Składniki

  • 2 kubki ugotowanej fasoli
  • 2 buraki (450 g.)
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz ,kilka liści laurowych

Przygotowanie

  1. Fasolę należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową, to samo zrobić z obranym czosnkiem. Włożyć do nagrzanego do 200 * piekarnika i piec 30 minut. Nie chodzi o to aby były absolutnie miękkie. Nic nie zrówna się ze smakiem warzyw z piekarnika.
    Fasolę ugotować.

    Cebulę obrać i posiekać. Smażyć na oleju i z przyprawami.
    Pod koniec dodać przecier pomidorowy.

    Fasolę, czosnek i buraki umieść w kielichu blendera i zmiksuj. Następnie połącz z podsmażoną z przyprawami cebulką. Liście laurowe wyjmij i wyrzuć. Dodaj bułkę tartą i płatki jaglane.
    Całość dokładnie wymieszaj łyżką.


    Dno formy do pieczenia posyp płatkami jaglanymi. Wyrównaj i udekoruj gruszkami, które świetnie smakują z pasztetem.

    Piec 180*- 30 minut

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 07 lutego 2017
Przepysznie wygląda <3
bellamozzarella 08 lutego 2017
ależ smakowicie ;-) mniammmmmm ;-)))
Docherro 08 lutego 2017
musi być boski jego smak...pychaaa:)
Składniki
  • 2 kubki ugotowanej fasoli
  • 2 buraki (450 g.)
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz ,kilka liści laurowych
Składniki