Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paszteciki i barszczyk"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 83
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7175
Polecam.
Odsłon: 1732
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 83
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7175
Polecam.
Odsłon: 1732
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Składniki
Przygotuj farsz: cebulę i pieczarki obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, mieszając, aż odparuje cały płyn.
Następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudź.
Ciasto francuskie rozmroź, pozostawiając je na noc w lodówce.
Gdy ciasto się rozmrozi, rozwiń je i szklanką wytnij kółka.
Połowę kółek odłóż, a na pozostałych (na środku każdego) ułóż po łyżce zimnego farszu.
Przykryj pozostałymi kółkami. Brzegi zwiń i zlep, dociskając widelcem.
Na zwilżonej wodą blasze ułóż paszteciki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220° C i piecz na rumiano przez około 20 minut.
Kto z nas nie lubi barszczu czerwonego? Z pasztecikami z ciasta francuskiego smakuje wyśmienicie.
Grzyby dokładnie oczyść i pokrój. Następnie zblanszuj je, wkładając na 5 minut do posolonego wrzątku. Odcedź na sitku. Wrzuć grzyby do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Dopraw do smaku solą i zagotuj. Odcedź grzyby, pozostawiając wywar.
Buraki dokładnie umyj, zalej wodą i ugotuj. Odstaw do wystudzenia. Następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte buraki zalej zimną wodą (tak, by były nieco zakryte) i ponownie zagotuj. Ostudź i odcedź buraki.
Oba wywary połącz ze sobą. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej szklankę wrzątku. Na koniec dodaj do barszczu pokrojone grzyby, po czym gotuj jeszcze przez 3 minuty.Źródło: Na żywo