Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasta z soczewicy i bazylii"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27997
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 72
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 287
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27997
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 100
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 72
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 287
Składniki
Soczewicę ugotuj w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości (ok. 15 minut). Jeśli soczewica nie wchłonęła całej wody, osącz ją na sitku. Następnie pognieć ją widelcem lub zmiksuj w malakserze z oliwą.
Do soczewicy dodaj posiekaną bazylię oraz sezam, dorzuć drobno pokrojony lub krótko zmiksowany pomidor (wcześniej warto go sparzyć i zdjąć skórkę).
Wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą morską. Podaj np. na grzankach.
Do tej pasty pasują też pieczarki, cebula, ugotowana marchewka, więc wariantów smakowych jest mnóstwo!
Jeśli nie przepadasz za szpinakiem, do ostrej pasty z bobu możesz dodać np. listki rukoli.Źródło: Świat kobiety