Paski kurczaka w sosie szpinakowym

Paski kurczaka w sosie szpinakowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczne i aromatyczne połączenie kurczaka ze szpinakiem. Całość otula wyraźna nutka czosnku oraz delikatność koziego jogurtu.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól morska
  • SOS SZPINAKOWY:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 g koziego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę do kurczaka.

    Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, czosnek granulowany, ostrą paprykę oraz grubo mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą morską oraz cukrem trzcinowym.

    Pierś z kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

  2. Na rozgrzanym maśle podgrzewamy kawałki mrożonego szpinaku.

    Gdy ten całkowicie się rozpuści, dusimy go jeszcze około 5 minut, tak aby odparować nadmiar wody.

  3. Następnie do szpinaku dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kozi jogurt naturalny oraz wszystkie przyprawy: gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, imbir, cukier trzcinowy, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 6 minut.

  4. Na drugiej patelni podsmażamy zamarynowane paski kurczaka, nie dodając już tłuszczu, gdyż oliwa z oliwek użyta do marynaty, w zupełności wystarczy.

  5. Usmażone paski kurczaka, dodajemy do szpinaku i dusimy wszystko razem około minuty.

    Kurczaka w sosie szpinakowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. z brązowym ryżem

  6. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (14)

luna76 26 lutego 2015
szpinak uwielbiam!!! Już wiem co zrobię na sobotę :) Pozdrawiam :)
ziembulka 26 lutego 2015
mniam bardzo smacznie się zapowiada:) bardzo lubimy szpinak ! więc jak najbardziej skorzystam z tego przepisu !:)
Patra1 26 lutego 2015
Super:)niby kurczak ze szpinakiem i ryżem a Ty z prostych składników tworzysz wykwintne danie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś z kurczaka
  • MARYNATA DO KURCZAKA:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • grubo mielony czarny pieprz
  • sól morska
  • SOS SZPINAKOWY:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 g koziego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Składniki